Skip to main content

Search from vocabulary

Content language

Concept information

Bedrijven > Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008)

Preferred term

Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008)  

Type

  • CBS begrip

Definition

  • De Nederlandse hiërarchische indeling van economische activiteiten die vanaf 2008 door het CBS wordt gebruikt om bedrijfseenheden in te delen naar hun hoofdactiviteit.

Broader concept

Entry terms

  • sbi 2008

Scope note

  • De SBI 2008 kent vijf niveaus, waarvan het hoogste niveau (secties ) door letters en de lagere niveaus (afdelingen, groepen, klassen en subklassen) door cijfers worden aangeduid. De SBI-code is tot en met het niveau van de klassen (vier cijfers), op een aantal uitzonderingen na, gelijk aan de door Eurostat vastgestelde NACE Rev. 2 (Nomenclature générale des Activités économiques dans la Communauté Européenne) die in alle lidstaten van de EU wordt gehanteerd. Genoemde verschillen met de NACE hebben betrekking op activiteiten die in Nederland niet (afzonderlijk) voorkomen en daarom niet in de SBI opgenomen zijn, zoals ijzerwinning en kleuteronderwijs. De subklasse, aangegeven door vijf cijfers, is een nadere Nederlandse verbijzondering. Om ruimte te maken voor de uitsplitsing in subklassen is incidenteel een viercijferige code toegevoegd aan de NACE-codering. Ook hierdoor komen in enkele gevallen de vier-cijferige codes van NACE en SBI niet geheel overeen. Op het niveau van de afdeling (twee cijfers) stemmen SBI 2008 en NACE Rev. 2 overeen met de ISIC Rev. 4 (International Standard Industrial Classification of All Economic Activities), de door de Verenigde Naties aanbevolen classificatie van economische activiteiten. De SBI kent jaarlijkse aanpassingen die aangeduid worden met "SBI 2008, versie 201x". Voorganger van de SBI 2008 was de SBI '93 die door het CBS vanaf 1993 werd gehanteerd.

Identifier

  • 4fd80ea7-fab0-4d23-9376-db0690e93e3f-nl-nl

Version

  • 1

URI

https://vocabs.cbs.nl/def/begrippen/618

Download this concept:

RDF/XML TURTLE JSON-LD Created 3/23/16, last modified 2/23/22